Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

120 ρωσόφωνοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο από κυβερνητικές δυνάμεις - "Το Χάρκοβο είναι ρωσικό"φωνάζουν (upd)


(Aνανέωση 18:10): Την ώρα που δεκάδες ρωσόφωνοι ακτιβιστές συγκρούονται με υποστηρικτές της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, γίνονται αναφορές για τραυματισμούς 120 ρωσόφωνων διαδηλωτών από κυβερνητικές δυνάμεις. Αίτημά τους το Χάρκοβο να ενωθεί με την Ρωσία.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί, αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας και εκείνη του Χαρκόβου.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, ακούστηκαν εκρήξεις από το εσωτερικό του κτιρίου καθώς και πυροβολισμοί, ενώ έξω από το γραφείο του κυβερνήτη δεκάδες φώναζαν συνθήματα όπως «Το Χάρκοβο είναι ρωσικό».
 
Να πούμε ότι το Χάρκοβο έιναι εμβληματικό για τους Ρώσους καθώς εκεί διεξήχθησαν σειρά σκληρών μαχών με τους Γερμανούς Ναζί στο Β' ΠΠ. Mάλιστα εκεί οι Ναζί πέτυχαν την τελευταία τους νίκη στο Ανατολικό Μέτωπο.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σ.Σοιγκού, τα ρωσικά στρατεύματα που στάλησαν στην Κριμαία σε ανταπόκριση του αιτήματος της τοπικής κυβέρνησης είναι 6.000 προσωπικό, ενώ υπάρχει αίτημα του ίδιου του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για έγκριση αποστολής στρατευμάτων στην Κριμαία "προκειμένου να υποστηριχθούν οι ελευθερίες του πληθυσμού και το αίτημα της αυτόνομης κυβέρνησης της χώρας".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 17.00): Εγκρίθηκε απο την Άνω Δούμα το αίτημα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον είναι πλήρως νομιμοποιημένη η επέμβαση για την υπεράσπιση των τοπικών πληθυσμών.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την ίδια στιγμή νέες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Χάρκοβο και στο Ντόνετσκ - στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ πολιτών που αντιτίθενται στην νέα "κυβέρνηση" της Ουκρανίας και αστυνομικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία ενώ ζητούν ένωση με την Ρωσία.
Η επαρχία κατοικείται από αμιγώς ρωσόφωνους πληθυσμούς, δηλαδή εθνολογικά είναι ακόμα πιο συμπαγής και από την Κριμαία.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ρωσόφωνων Ουκρανών ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.
Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι λίγοι υποστηρικτές της νέας "κυβέρνησης" της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.
«Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.
Την ίδια στιγμή στα όρια της επαρχίας περιπολούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και επιθετικά ελικόπτερα Μi-24, ενώ δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες με άρματα μάχης Τ-80 και TOMA BMP-2, μαζί με αντιαεροπορικά Pantsir S1, διεξάγουν τις μεγαλύτερες ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Oγκώδης διαδήλωση συνταράσσει επίσης τους δρόμους του Ντονέτσκ, όπου τη νύκτα παρατηρήθηκε κίνηση ενόπλων.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Ντονέτσκ της πόλης που θεωρείται προπύργιο του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Ρωσία, Ρωσία".
Κύριο αίτημα της διαδήλωσης ήταν η υποστήριξη στην "επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία".
Στο περιθώριο της διαδήλωσης μοιράστηκαν φυλλάδια που καλούσαν τους κατοίκους "να μην υπακούσουν" στις νέες αρχές του Κιέβου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.