Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

"Κεραυνοί" ΗΠΑ κατά Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα


        

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επικριτική είναι η Εκθεση του αμερικανικού  State Department για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Εκθέσεις του Υπουργείυ Εξωτερικών  των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη φετινή του Έκθεση, όσον αφορά την Τουρκία, δεν κάνει καμία αναφορά, για «πολιτικές πιέσεις» προς τη δικαστική εξουσία. Αναφέρει, ωστόσο, ότι «η δικαστική εξουσία (της Τουρκίας) πολιτικοποιείται».

Αν και η Έκθεση αναγνωρίζει τις βελτιώσεις του επιπέδου των δικαστικών θεσμών, λόγω του τρίτου μεταρρυθμιστικού πακέτου, που εισήγαγε η Κυβέρνηση, επισημαίνει ότι δε μειώθηκε ούτε ο αριθμός των αυθαίρετων συλλήψεων, ούτε η μακρόχρονη προφυλάκιση κρατουμένων χωρίς να ορίζεται η δικάσιμος για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

 Υποχώρηση και στον τομέα των ελευθεριών

Εξάλλου πυρά δέχθηκε η Τουρκία για ανάλογο τομέα και από άλλη πλευρά των ΗΠΑ:Όπως επισημαίνει η εφημερίδα  Hurriyet (με τον τίτλο: «η Τουρκία ακόμη εν μέρει ελεύθερη») δημοσιεύθηκε η Έκθεση της οργάνωσης Freedom House ( Μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που συστήθηκε στις ΗΠΑ πριν από 72 χρόνια) για το 2013 σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία, σε σύγκριση με πέρυσι, στον τομέα των ελευθεριών υποχώρησε κατά μια θέση και κατέλαβε έτσι την 120η θέση σε σύνολο 197 χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.