Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πρόκληση από Βούλγαρους αξιωματικούς : "Η Θράκη είναι δική μας"! Αντίδραση ΥΕΘΑ



Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση με αφορμή τους απαράδεκτους και ανιστόρητους ισχυρισμούς Βούλγαρων επιτελών ότι η Θράκη είναι δική τους. Οι Βούλγαροι παρουσίασαν μάλιστα και σχετικό χάρτη,προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Η υπόθεση έχει ως εξής:
Στις 11 έως 27 Ιουλίου 2013 θα διεξαχθεί η αεροπορική άσκηση «THRACIAN STAR» στην αεροπορική βάση «Graf Ignatevo» με πρωτοβουλία της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρουμανίας. Στην άσκηση αυτή αποφασίστηκε, μετά από πρόσκληση της Βουλγαρικής ΠΑ, η συμμετοχή μαχητικών της ΠΑ.

Κατά την αρχική συντονιστική
σύσκεψη στη Σόφια, παρουσιάστηκαν από την Βουλγαρική πλευρά βασικά ενημερωτικά και άλλα επιχειρησιακά στοιχεία, σχετικά με την διεξαγωγή της άσκησης. Με αφορμή την παρουσίαση των εν λόγω στοιχείων, έγινε αναφορά και σε ιστορικά στοιχεία, στα οποία σημείωσαν με έμφαση «την καταγωγή τους από τους Θράκες», ενώ συμπεριέλαβαν και ιστορικό χάρτη στον οποίο απεικονίζοντο εδάφη που συμπεριελάμβαναν όλη την Ελληνική Θράκη. Ομοίως στον εν λόγω χάρτη απεικονίζεται και η αρχαία Μακεδονία, χωρισμένη δια συνόρων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,
Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο Α/ΓΕΑ, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, με την από 12η Απριλίου 2013 επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στον Βούλγαρο ομόλογό του, Υποπτέραρχο Constantin Popov, τόνισε ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι πλήρως ανακριβή, ότι η ιστορική αυτή αναφορά είναι άσχετη με τους σκοπούς της αεροπορικής άσκησης και ζήτησε να αποσυρθεί ο εν λόγω χάρτης από τα επιχειρησιακά στοιχεία αυτής προκειμένου να συμμετάσχει η Ελληνική Π.Α.

Ο Υποπτέραρχος Constantin Popov, με την από 15η Απριλίου 2013 επιστολή του, ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την από 12η Απριλίου 2013 επιστολή του, υπογραμμίζοντας την σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην άσκηση. Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι σχετικά με τον ιστορικό χάρτη έχουν ήδη γίνει
διορθωτικές ενέργειες για να ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.


onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.