Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

El- Erian: Ποιος θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη;








Πολλοί πιστεύουν πως η τύχη της Ελλάδας, καθώς και η συνέχιση της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, που έχει αναλάβει την αξιολόγηση του προγράμματος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς και τον τρόπο κάλυψής τους, αναφέρει σε άρθρο του στο CNBC ο El- Erian, επικεφαλής της Pimco στο CNBC. Αυτή όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση όλη η αλήθεια, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όπως υποστηρίζει, η τύχη της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όσα διαδραματίζονται σε Ισπανία και Ιταλία, με έναν τρόπο που όμως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κατανοητός από πολλούς.

Η πολιτική σταθερότατα στο εσωτερικό της χώρας και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι σαφώς κρίσιμες στο να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί μέλος της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Ως εκ τούτου πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με ενδιαφέρον την αντίδραση της τρόικας στο αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Αυτό όμως αποτελεί ένα μόνο μέρος της ανάλυσης που απαιτείται για την τύχη της Ελλάδας. Το τριπλό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα – χαμηλό ΑΕΠ, υπέρογκο χρέος και μια πολιτική elite που έχει χάσει την αξιοπιστία και τη νομιμότητά της – δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την επιμήκυνση του προγράμματος εξυγίανσης και την διασφάλιση παραπάνω χρηματοδότησης.

Μια βιώσιμη λύση, απαιτεί σύμφωνα πάντα με τον El – Erian, μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση των βασικών παραμέτρων της χώρας - οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών.

Οι συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας είναι σίγουρα το «κλειδί». Χωρίς κοινό όραμα και την αίσθηση της κοινής ευθύνης – σημεία στα οποία υστερεί η Ελλάδα – είναι πρακτικά αδύνατον η χώρα να επανακτήσει την βιομηχανία απασχόλησης, να επαναπροσδιορίσει τις δομές κόστους και εσόδων και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, δεν εξαρτώνται όλα από τις αλλαγές στο εσωτερικό της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο γνωστός επενδυτής. Το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης εξαρτάται επίσης και από τις εξελίξειςστην Ισπανία και την Ιταλία – δύο πολύ σημαντικές χώρες που θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη λεγόμενη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στον τρόπο και τον χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Σε περίπτωση που η κατάσταση στις δύο αυτές χώρες της ευρωπεριφέρειας επιδεινωθεί, αυτό θα έχει ως συνέπεια λιγότερη επιείκεια από την τρόικα και φυσικά λιγότερα χρήματα.

Οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί κακό σημάδι προς τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, και οι πιστωτές θα γίνουν ακόμα πιο επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα.

Με τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας να βρίσκεται ήδη στα όριά του, η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει πως είναι ακόμα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εφαρμόσει τις πολιτικές λιτότητας και μεγαλύτερου πόνου στις οποίες έχει δεσμευτεί και έχει προαναγγείλει. Σε αυτή την περίπτωση μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, καταλήγει ο επικεφαλής της Pimco.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.