Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Χίος:Σε εξέλιξη η καταστροφή από τη φωτιά-εκκενώθηκαν χωριά



Image
 
Δεκάδες χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα στην περιοχή της Κεντρικής Χίου, από την περιοχή του Προβατά, μέχρι το Πυργί, τα Αρμόλια, την Ελάτα και το Δαφνώνα, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Δασώδη έκταση, στο κέντρο του νησιού, μαστιχόδεντρα, ελιές, μελίσσια έγιναν στάχτη από την πύρινη λαίλαπα, που είχε φτάσει σε μέτωπο ακόμα και 25 χιλιομέτρων.

Τα κύρια μέτωπα σε Πυργί, Αρμόλια, Άγιο Γιώργη Συκούση, Δαφνώνα είναι σε εξέλιξη, αν και σαφώς σε μικρότερη ένταση, σε σχέση με τις 3.00 μ.μ..

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Μάρκου στις Καρυές περί τις 2.00 τα ξημερώματα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω και των θυελλωδών ανέμων έντασης έως και 8 μποφόρ που έκαιγαν στην περιοχή.

Πριν ξημερώσει, περί τις 4.00 το πρωί, η φωτιά απειλούσε το Λιθί, που εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στο Λιμάνι του Λιθίου. Νωρίτερα είχε δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Περί τις 8.00 το πρωί η εντολή για εκκένωση δόθηκε και σε Βέσσα, Ελάτα.

Λόγω των αναταράξεων και των πυκνών καπνών τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που έφτασαν και τα 8, δεν μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια και καθηλώθηκαν, με αποτέλεσμα από εναέρια μέσα να κάνουν δουλειά μόνο 3 ελικόπτερα.
Στη μάχη οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, μονάδες του στρατού, ο Δήμος και ιδιώτες.

Από τις 12.00 το μεσημέρι στα Αρμόλια άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο, και ενώ στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό, και οι φλόγες να «γλύφουν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.

Στη Βέσσα η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, που πέρασε η φωτιά από το Κάστρο των Απολίχνων.

Στις 5.00 περίπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με 32 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, με 4 οχήματα και προσωπικό που έφθασαν με το Blue Star Parmos από Πειραιά, ενώ αναμένεται βοήθεια να φθάσει και με το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ, αλλά πιθανόν και με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού.

Συνεχίζει να είναι σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά που από τις 2.00 περίπου το πρωί εκδηλώθηκε στο δάσος του Προβατά και συνεχίζει προς τα νότια.
Μια μεγάλη εστία πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια είναι καμένη, ενώ η φωτιά προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αϊ Γιώργη Συκούση, ΧΩΡΙΣ να είναι σε κίνδυνο τα χωριά.

Από τα ξημερώματα επιχειρεί όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι εθελοντικές ομάδες του νησιού και δυνάμεις του στρατού.

Επίσης στις 8.00 το πρωί επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ αναμένονται ακόμα 4 λόγω των τεράστιων διαστάσεων της πυρκαγιάς.
(chiosnews.com)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.