Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Γερμανία: Εβγαλε 68 δισ. ευρώ από την κρίση

Στην υγεία του κορόϊδου Έλληνα πίνουν οι Γερμανοί. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι πληρώνει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που έληξε προ ημερών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο άλλη μία δυνατότητα στη Γερμανία να κερδίσει από την κρίση, γράφουν διεθνή μέσα. 
Ο λόγος είναι απλός. Όταν η ΕΚΤ επιστρέψει στις κεντρικές τράπεζες και μέσω αυτών στις χώρες τα κέρδη από τα συγκεκριμένα ομόλογα (σ.σ. αγοράστηκαν σε τιμές σημαντικά κατώτερες της ονομαστικής), τότε η Γερμανία θα πάρει τη μερίδα του λέοντος δεδομένου ότι έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ΕΚΤ. 
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από «μέρισμα» που θα πληρώνει η Ελλάδα ξεχρεώνοντας τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με υπολογισμούς της FT Deutschland, έως το 2026 οι λήξεις που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα σε ομόλογα που έχει η ΕΚΤ φτάνουν τα 12,7 δισ. ευρώ. 
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έχει ήδη σημαντικά κέρδη... από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που απολαμβάνει λόγω της κρίσης και της προσπάθειας των επενδυτών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους. 
Η Handelsblatt μεταδίδει ότι σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jens Boysen-Hogrefe του ινστιτούτου του Κιέλου τα τελευταία 3,5 χρόνια εξοικονόμησε 68 δισ. ευρώ σε κόστος δανεισμού. Το ποσό προκύπτει από τη σύγκριση του μέσου κόστους δανεισμού τη συγκεκριμένη περίοδο με τον μέσο όρο από το 1999 έως το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.