Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

DJ: Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup








Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Αθήνα μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει την πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους.

"Το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο βαρύ", αναφέρει μέλος της ελληνικής κυβέρνησης όπως μεταδίδει το πρακτορείο. 

"Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι ορισμένοι θέλουν κάτι τέτοιο να συμβεί", δηλώνει πρώην Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τα τελευταία χρόνια.

Ένας τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει εξάλλου όυι η διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας είναι λανθασμένη.

"Μόνο ελάχιστες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό", δήλωσε.

Ο πρώτος αξιωματούχος επισημαίνει εξάλλου στο πρακτορείο ότι "εκτός και αν σχηματιστεί κυβέρνηση τώρα, πιθανότατα να μην έχουμε αρκετά χρήματα για συντάξεις και μισθούς μετά τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση, δεν μπορώ να δω εναλλακτική εκτός από την έξοδο από την Ευρωζώνη για να τυπώσουμε τα δικά μας χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με χρήση της υποτίμησης".

Ο δεύτερος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές, αλλά αν δεν μπορεί να συγκροτηθεί και τότε κυβέρνηση μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ενδεχομένως να είναι πλέον αναπόφευκτη.

Το Dow Jones μεταφέρει επίσης δηλώσεις κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη που προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί κρίση ρευστότητας. "Φαίνεται ότι οδεύουμε για επαναληπτικές εκλογές. Με δεδομένο ότι οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο ή περιθώρια χωρίς μια κυβέρνηση στην Αθήνα, η πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ".

"Οι άνθρωποι θα θέλουν να κρατήσουν τα ευρώ που έχουν. Περιμένουμε  αύξηση των αναλήψεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο… Οι αναλήψεις θα ενταθούν και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό ", πρόσθεσε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso θα συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi το απόγευμα της Δευτέρας.

"Οι συνομιλίες θα εστιάσουν στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση στην Ισπανία και για την επιλογή του νέου προέδρου του Eurogroup", αναφέρει η πηγή.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.