Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ατομική βόμβα από το Ιράν «σε λιγότερο από τέσσερις μήνες»

Στα εργοστάσια της Νατάνζ (στη φωτογραφία) και του Φορντό παράγονται κάθε μήνα 158 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 3,5%, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο πριν από τα μέσα του 2009.
Το Ιράν διαθέτει αρκετά αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5% ώστε να μπορέσει σε λιγότερο από τέσσερις μήνες να κατασκευάσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.
Η Τεχεράνη έχει ήδη 3.345 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 3,5%, ποσότητα που αρκεί για να αποκτήσει, έπειτα από περαιτέρω εμπλουτισμό, αρκετό ουράνιο για δύο ατομικές βόμβες, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Στίβεν Ραντμέικερ, ειδικός του κέντρου Bipartisan Policy Center της Ουάσινγκτον, βασιζόμενος σε στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (Isis), η Τεχεράνη θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να έχει αρκετό ουράνιο για μια ατομική βόμβα.
Στα εργοστάσια της Νατάνζ και του Φορντό παράγονται κάθε μήνα 158 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 3,5%, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο πριν από τα μέσα του 2009, επεσήμανε ο Ραντμέικερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.