Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επιφυλακή η Ε.Φ., λόγω τουρκικών απειλών

Ενδεχόμενη αμυντική ζεύξη της Κύπρου με το Ισραήλ θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα αφαιρέσει το πέπλο ομηρίας, εκτιμούν ειδικοί. 

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Υπό στενή παρακολούθηση οι κινήσεις του κατοχικού στρατού
Η ανάλυση των στρατιωτικών δεδομένων δεικνύει ότι η Τουρκία δύσκολα θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των κοιτασμάτων, ενώ στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η Άγκυρα βρίσκεται παγιδευμένη στις απειλές της.


Σε κατάσταση επαγρύπνησης έχει τεθεί το στράτευμα, για να αποτρέψει τυχόν τουρκικές προκλήσεις στη γραμμή αντιπαράταξης.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται:
1. Η κίνηση για επέκταση της κατοχής στη νεκρή ζώνη.
2. Οι βολές εναντίον θέσεων της Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Σ», κατά τη διάρκεια τις προχθεσινής νύχτας ο κατοχικός στρατός πραγματοποιούσε στην περιοχή Δερύνειας άσκηση με τη συμμετοχή αρμάτων και πεζικού. Η άσκηση έθεσε σε συναγερμό την Εθνική Φρουρά, χωρίς, ωστόσο, να συμβεί οτιδήποτε.

Σε ετοιμότητα
Όλες οι μονάδες, σε επίπεδο στελεχών, έχουν ενημερωθεί να είναι πανέτοιμες να αντιδράσουν, σε περίπτωση που παρατηρηθούν τουρκικές κινήσεις. Η Εθνική Φρουρά σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ είναι αποφασισμένη να απαντήσει με όλα τα μέσα, σε περίπτωση που επιχειρηθεί από τους Αττίλες προώθηση σε περιοχές της νεκρής ζώνης.

Στους στρατιώτες των φυλακίων της πρώτης γραμμής έχουν δοθεί οδηγίες για αυξημένη επαγρύπνηση και προσεκτική παρατήρηση των τουρκικών κινήσεων. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και μονάδες άμεσης επέμβασης. Σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία οι στρατιώτες αναφέρουν τις τελευταίες μέρες παράξενους θορύβους τη νύκτα.

Η γραμμή αντιπαράταξης μήκους 183 χιλιομέτρων έχει υποστεί εκλέπτυνση στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης. Ωστόσο, το πολύ καλό δίκτυο διοικητικής μέριμνας του στρατεύματος έχει σημαντικά αποθέματα πολεμικού υλικού, τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή διασπορά.

Με αφορμή την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, συστοιχίες των Έξοσετ που είναι πύραυλοι θαλάσσης-θαλάσσης και πυροβόλα μακρού βεληνεκούς βγήκαν εκτός αποθηκών. Το βεληνεκές των πυραύλων αυτών είναι 60 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα σκάφη εν πλώ. Οι πύραυλοι Έξοσετ, γαλλικής προέλευσης, θεωρούνται το ισχυρότερο όπλο του στρατού μας για αποτελεσματική περιφρούρηση της θαλάσσιας ζώνης.

Θερμό επεισόδιο στη θάλασσα
Η ανάλυση των στρατιωτικών δεδομένων δεικνύει ότι η Τουρκία δύσκολα θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των κοιτασμάτων. Δεν μπορεί να παρέμβει στη θαλάσσια περιοχή που πλέει η πλατφόρμα Noble Ferrigton. Η πορεία του γεωτρύπανου «Όμηρος» συνοδεύεται από πυραυλακάτους του ισραηλινού ναυτικού και στην περιοχή υπερίπταται η ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Με αυτά τα δεδομένα, οι βρυχηθμοί της Άγκυρας, που έγιναν δι' όλων των επισήμων εκπροσώπων της, θεωρείται ότι θα στραφούν προς το αδύνατο μέρος, την Κύπρο. Ο κίνδυνος αυτός δεν υπερτιμάται αλλά υπάρχει και απασχολεί Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Η πολιτική των κανονιοφόρων που η Άκυρα εφραμόζει στο Αιγαίο δεν θα γίνει ανεκτή από το Ισραήλ, που ξέρει τι θα κάνει αν προκληθεί. Από έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές εκφράζεται η άποψη ότι η Άγκυρα έχει παγιδευτεί στις απειλές της και αναζητεί διέξοδο για να διαφυλάξει το γόητρό της. Στην Άγκυρα μελετώνται σενάρια τρόμου, για να δημιουργήσουν το αναγκαίο υπόστρωμα φόβου που θα παραγάγει τα επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα.

Η τουρκική πολιτική είναι χαμένη στην υπόθεση του οικοπέδου Αφροδίτη. Φωνάζει για να κερδίσει στρατηγικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση των κοιτασμάτων ανοικτά της Πάφου και στην ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου. Φωνάζει για το Οικόπεδο 12, για να κερδίσει αλλού στο άμεσο μέλλον.

Να ανατραπεί ο εφησυχασμός
Οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνοδεύτηκαν με υποβάθμιση της άμυνας και σήμερα η Κύπρος καλείται να διορθώσει την κατάσταση με άμεσα μέτρα. Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται νέα πυραυλικά συστήματα, πυραυλάκατοι, συστήματα αεράμυνας. Η αμυντική ζεύξη της Κύπρου με το Ισραήλ θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα αφαιρέσει το πέπλο ομηρίας από τη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις που δεν ανακοινώνονται, αλλά θα φανούν στο άμεσο μέλλον.
Όλα τα αεροδρόμια της χώρας και τα «αεροδρόμια» στους αυτοκινητόδρομους θα προσφερθούν ως βάσεις εξόρμησης συμμαχικών αεροσκαφών σε περίπτωση κρίσης.

Η συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και είναι αυτή που θα βγάλει την Κύπρο από την ομηρία της Τουρκίας. Θα την καταστήσει πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Τις επόμενες μέρες θα ληφθεί σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών μια πολύ σημαντική απόφαση όσον αφορά το στρατιωτικό προσανατολισμό της χώρας.

Παρ' όλους τους τουρκικούς βρυχηθμούς, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί τουρκική νότα που να δεσμεύει θάλασσα και εναέριο χώρο κοντά στο χώρο γεώτρησης. Σχετική απαγόρευση διέλευσης σκαφών σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το χώρο ετοιμάζεται να εκδώσει το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, εν είδει αγγελίας προς ναυτιλλομένους.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/418953

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.