Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου



Aπόσπασμα επίκαιρου άρθρου του Δ. Κουλουμπή, παλαιού διαχειριστή του strategy-geopolitics.com, με τίτλο "Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και η τουρκική απειλή" που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της "Ελληνικής Άμυνας & Ασφάλειας".
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (και νυν Αντιπροεδρος της κυβέρνησης) Θ. Πάγκαλος είχε προτείνει μέσω συνέντευξης στην Άγκυρα, τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου με αντάλλαγμα την απόσυρση της 4ης Στρατιάς από τα μικρασιατικά παράλια. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε τότε ότι είτε οι δηλώσεις του δεν είχαν αποδοθεί σωστά είτε είχαν παρερμηνευθεί.
Ενδεχόμενη πάντως απόσυρση σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων στην ενδοχώρα της Τουρκίας ενός Σχηματισμού επιπέδου Στρατιάς, δε μειώνει σε καμία περίπτωση το κίνδυνο που διατρέχουν τα νησιά του Αιγαίου (βλ. Οι ικανότητες απόβασης των τουρκικών ΕΔ). Αντιθέτως, η ενίσχυση ανοχύρωτων νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε περίπτωση μιας -ούτως ή άλλως σύντομης- ελληνοτουρκικής σύρραξης προυποθέτει τιτάνειες προσπάθειες των ΕΕΔ, με αμφίβολο αποτέλεσμα και σίγουρα περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.