Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Spiegel: Βλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στα €20 δισ. η Τρόικα (upd)







της Δήμητρας Καδδά

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων (έπειτα από συμφωνία με την τρόικα) τα 11,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο δημοσίευμα του Der Speigel.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 13,5 δισ. ευρώ αποτελούν τα μέτρα που απαιτούνται από το μνημόνιο του Μαρτίου, για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η απόσταση που χωρίζει το έλλειμμα από το ύψος από το οποίο βρίσκεται σήμερα έως το 3% του ΑΕΠ.

Εδώ και καιρό όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει σε κάθε αναθεώρηση του μνημονίου, αυτή η «τρύπα» αυγατίζει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τρύπα προς το παρόν δεν έχει κλείσει, και κινείται σε ποσό έως 20 δισ. ευρώ, που είναι και το χειρότερο σενάριο, σε περίπτωση που υπάρξει και επιμήκυνση και μεγάλη ύφεση.

Δηλαδή, πέρα από τα 13,5 δισ. ευρώ που τώρα πρέπει να αποφασιστούν, υπάρχουν ακόμη έως 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά προς το παρόν προτείνεται να γραφούν, ως «μη προσδιορισμένα μέτρα», όπως άλλωστε «μη προσδιορισμένα» ήταν και τα 13,5 δισ. ευρώ στο μνημόνιο του Μαρτίου.

Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία που έχει συλλέξει η τρόικα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομική απόκλιση περίπου 20 δισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την χορήγηση επόμενης δόσης, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από τους πιστωτές, μόνο όταν κλείσει η "τρύπα". Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει από τον Ιούνιο την επόμενη δόση του πακέτου, περίπου 31 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας, επισημαίνει το περιοδικό, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του.

Εν τω μεταξύ, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το πότε θα αποφασίσουν εάν θα δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Κομισιόν θέλει η απόφαση για το θέμα να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα έχουν στη διάθεσή τους το Νοέμβριο το συντομότερο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.