Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Νέο-Αμερικανισμός και κατάκτηση μέσω θρησκείας & πολιτισμού

Bookmark and Share
http://www.turkishforum.com.tr/tr/content/wp-content/uploads/2010/06/feto-gulen-made-in-usa1.jpg
Του Αϊκούτ Καδήρ
Ο Γκιουλέν προπαγανδίζει ένα είδος “εκπαιδευτικού ισλαμισμού” ως εναλλακτική λύση στο “πολιτικό Ισλάμ”», δηλώνει στο περιοδικό «Τime» ο Μπιλ Παρκ λέκτορας στο Κing΄s College του Λονδίνου. «Οραματίζεται την “ισλαμοποίηση” του σύγχρονου τρόπου ζωής».
Σε ένα παλιό μου άρθρο είχα γράψει πως ο νέο-οθωμανισμός σήμερα ταυτίζεται με τον Νέο-Αμερικανισμό και είναι μια προσπάθεια για έλεγχο και επιρροή αρκετών περιοχών του πλανήτη μέσω οικονομίας , στρατού και πολιτισμού κυρίως. Οι λαοί της Μ. Ανατολής και Μ. Ασίας σήμερα μισούν τον νέο-οριενταλιστικό τρόπο συμπεριφοράς από τους Δυτικούς. Ο οριενταλισμός επιβάλλει την ευρωκεντρική και δυτικοκεντρική αντίληψη και δικαιολογεί τον διαμοιρασμό και την εκμετάλλευση του κόσμου από την Δύση και το παγκόσμιο σύστημά της.
Όλοι ξέρουμε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι στα όρια της δύναμης τους και δεν αντέχουν άλλους πολέμους και άλλες εισβολές πριν το τερματισμό της εισβολής σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Με αυτές τις εισβολές έχουν κερδίσει και το μίσος των λαών αυτών.
Πως όλα αυτά συνδέονται με την Τουρκία; Ίσως ελάχιστοι ξέρετε το κίνημα του Fetullah Gulen. Είναι ο George Soros της Τουρκίας και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA. Ο εν λόγω κύριος έχει διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τηλεοπτικά δίκτυα, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και με λίγα λόγια ασκεί μεγάλη επιρροή σε πολιτικό πεδίο αρκετών κρατών Μ. Ανατολής, Μ. Ασία και Ν. Αφρικής. Έχει παρόμοια δίκτυα και στην Ευρώπη.
Οι λαοί των παραπάνω περιοχών λόγω συνεχών μακροχρόνιων πολέμων και εισβολών και εμφυλίων πολέμων δεν έχουν γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Σήμερα προσπαθούν οι Αμερικανοί μέσω του Τουρκικού πολιτισμού και κουλτούρας να ασκήσουν επιρροή σε όλες αυτές τις περιοχές με σκοπό τον έλεγχο τους.
Εφόσον πετύχεις στενές επαφές μέσω πολιτισμού και κουλτούρας με κάποια κράτη, μπορείς πολύ εύκολα μετά να αποκτήσεις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες με αυτά. Αυτό προσπαθούν να κάνουν σήμερα και αυτοί. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μορφή πολιτισμικού ιμπεριαλισμού που δέχονται αυτοί οι λαοί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που νέοι δορυφόροι καλύπτουν περισσότερες περιοχές του πλανήτη για αυτήν την προπαγάνδα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο σήμερα που βλέπουμε Τούρκικες σειρές να παίζουν σε τηλεοπτικά δίκτυα σε Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Μ. Ασία και Ν. Αφρική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις ίδιες αυτές περιοχές υπάρχουν Αμερικανικά- Τούρκικα κολέγια υποστηριζόμενα από George Soros και Fetullah Gulen. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλες οι φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές βοήθειες διοργανώνονται από τα ίδια ιδρύματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εδώ και κάποιο καιρό έχουν αρχίσει συναυλίες Τούρκων τραγουδιστών σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια ταύτισης της ιστορίας της Τουρκίας (τουλάχιστον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με την ιστορία αυτών των λαών και περιοχών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο η προσπάθεια της αλλοίωσης της ιστορίας αυτών των λαών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το ίδρυμα Gulen διοργανώνει και διεθνή συνέδρια με σκοπό τον διαπολιτισμικό διάλογο σε σχέση με τον Huntington που υποστήριζε την Σύγκρουση Θρησκειών και πολιτισμών.
Την ίδια στιγμή ο Στρατός στη Τουρκία θεωρεί το Gulen “κόκκινο πανί του κοσμικού κράτους» αλλά θέλει να τον χρησιμοποιήσει τόσο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσο και στη χειραγώγηση του κουρδικού.
Σήμερα ο Gulen όπως ανέφερα και παραπάνω ζει στις ΗΠΑ υπό την προστασία της CIA και έχει στενές επαφές με τον Graham Fuller πρώην διοικητή CIA και σημερινό δημιουργό του Νέο-Αμερικανισμού (Νέο-Οθωμανισμού).
Η μέθοδος του Γκιουλέν θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι καθολικοί Ιησουίτες μετέδιδαν την πίστη τους μέσω της εκπαίδευσης. Σε αυτή τη διαπίστωση συνηγορεί το γεγονός ότι οι πρώτοι «μισιονάριοι» του τούρκου ιμάμη εκπαιδεύτηκαν από χριστιανούς συναδέλφους τους οι οποίοι είχαν εμπειρία στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η μέθοδος, ωστόσο, προκαλεί πολλές αντιδράσεις και διχάζει: οι αρχές στη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν έχουν κλείσει αρκετά σχολεία του Γκιουλέν. Για πολλούς ο τούρκος ιεροκήρυκας είναι άγιος και για άλλους ο επόμενος Χομεϊνί. Για τους πιστούς του είναι ένας «χότζα εφέντι» («σεβάσμιος δάσκαλος»).
Γιατί οι λαοί αυτοί αποδέχονται την Τουρκία; Διότι οι Αμερικανοί στην προσπάθεια τους να επηρεάσουν τους λαούς αυτούς με όπλα και στρατό απέτυχαν. Κανένας λαός αυτών των περιοχών δεν υπέκυψε στα όπλα και σε στρατό. Σήμερα προσπαθούν να ασκήσουν εκδημοκρατισμό συνδυάζοντας το με το Ισλαμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και παράλληλα προσπαθούν να εξάγουν πολιτισμό σε αυτούς τους λαούς προσπαθώντας να πετύχουν μια συνοχή μεταξύ όλων αυτών των κρατών για δημιουργία ενός μετώπου (στρατιωτικού και όχι μόνο) εναντίον της Κίνας, Ρωσίας και τέλος της Ευρώπης που καταρρέει.
Η διεθνής δραστηριότητα του θρησκευτικού χαρακτήρα μη κρατικού τουρκικού παράγοντα συμπίπτει, αφενός, με την έπαρση του ισλαμικών προδιαγραφών νεοοθωμανισμού που εκφράζεται από την ηγεσία της Άγκυρας και, αφετέρου, με τα σχέδια της αμερικανικής «αυτοκρατορίας» να προσεγγίσει και να ελέγξει τις ισλαμικές χώρες μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Και το ερώτημα που τίθεται έχει ως εξής: Για πόσο ακόμη θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε «ανέπαφες» τις στενές ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρούμε με αυτές τις χώρες, κυρίως τις γειτονικές αραβικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, εν όψει της εξάπλωσης των φετχουλαχικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία επιδιώκουν τη δημιουργία τουρκόφιλων ελίτ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή;
Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε το βιβλίο με θέμα «Νεο-οθωμανισμός: Η ισλαμοδημοκρατία του 21ου αιώνα» του Κώστα Πικραμένου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Fetullah Gulen δείτε το αφιέρωμα που υπήρξε στην εφημερίδα Καθημερινή από το Σταύρο Λυγερό.
Print this post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.