Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Κόντρα με Ισραήλ για τον αρχηγό της ΜΙΤ

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αγκυρα κλήθηκε χθες για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Εχούντ Μπάρακ, για «φιλοϊρανική στάση» του νέου αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. «Εκφράσαμε την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά μας για τη δήλωση του Μπάρακ», είπε εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός άφησε να εννοηθεί πως τώρα οι τουρκικές υπηρεσίες μπορεί να δώσουν απόρρητες πληροφορίες στην Τεχεράνη.

Ο 42χρονος Φιντάν ήταν σύμβουλος του Ερντογάν, αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και συμμετείχε στην πρωτοβουλία με τη Βραζιλία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να «στοχοποιήσει» τον νέο αρχηγό της ΜΙΤ και να υπονομεύσει το διεθνές κύρος της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που προοιωνίζεται «όχι καλή συνεργασία» μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Σημάδι της υψηλής δημοτικότητας της τουρκικής κυβέρνησης στον αραβικό κόσμο ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, έδωσε στο τελευταίο από τα 15 εγγόνια του το όνομα... Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.