Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Η χαμένη μας πατρίδα


Η χαμένη μας πατρίδα
Μετά τη άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1461, ένα μεγάλο μέρος του Ελληνισμού μπορεί να έχασε την ανεξαρτησία του, όχι όμως και την εθνική του συνείδηση.
Παρότι ήταν μια μικρή μειονότητα ανάμεσα σε αλλόθρησκους, κατάφεραν όμως να διατηρήσουν τη γλώσσα και την θρησκεία τους.
Με το δυναμισμό που τους διακρίνει κατάφεραν να επεκταθούν στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας και να αναπτυχτούν οικονομικά.
Τον Δεκέμβριο του 1916 οι Τούρκοι στρατηγοί Εμβέρ και Ταλαάτ, εφάρμοσαν σχέδιο εξόντωσης, όλου του άμαχου ελληνικού πληθυσμού, στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας.
Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε μόνο γλυτώσει, διότι είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Όταν οι Ρώσοι εγκατέλειψαν αυτή την περιοχή, τους ακολούθησαν και εγκαταστάθηκαν στη Γεωργία.
Οι εκκλήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο ελληνικό κράτος, δεν εισακούστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Πόντος, ήταν πολύ απομακρυσμένος από τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές και πρότεινε, να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας, με τους Αρμένιους, όμως μετά την άλωση των Αρμενίων από τον Κεμάλ παρέμειναν και πάλι μόνοι τους.
Έτσι τον Αύγουστο του 1922, ο Κεμάλ προχώρησε ανενόχλητος στη εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Πόλεις και τα χωριά κάηκαν, οι χωρικοί σφάχτηκαν, ατιμάστηκαν, εξορίστηκαν .Υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1914-1922 εξοντώθηκαν περίπου 200.000 Πόντιοι.
Τον Οκτώβριο του 1922 η ελληνική κυβέρνηση και ο Κεμάλ, συμφώνησαν να μεταφερθούν όλοι οι Έλληνες του Πόντου, με τουρκικά καράβια στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί με ελληνικά στην Ελλάδα.
Από τους 1.220.000, υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, κυρίως στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας και στα αστικά κέντρα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εντασσόμενοι στην ελληνική κοινωνία
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες Πόντιους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους αλλά και σε αυτούς που αγωνίζονται και στις μέρες μας για τα εθνικά μας ιδεώδη. Η διατήρηση και η διάδοση της Ποντιακής παράδοσης είναι χρέος όλων μας, αλλά και όλων των Ποντίων.
ΧΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ.
ΘΑ ΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ.
Πρόεδρος Νομαρχιακής Χανίων
Εμμ. Σταματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.