Τρίτη 28 Απριλίου 2009
ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Όπως μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, ένα από τα επίμαχα σημεία τριβής Ελλάδος και Σκοπίων είναι η απαίτηση των Σκοπιανών να αναγνωρίσουμε τη ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας – ένα θέμα για το οποίο, αν και έχει απασχολήσει και αναλυθεί από πολλούς επιφανείς Έλληνες (τ.Υπουργοί Ν. Μάρτης και Στ. Παπαθεμελής, κ.κ. Ζουράρης και Μέρτζος, Κα Ζέλλιου, κ.ά.) θα ήθελα να προσθέσω μια πρόσφατη εμπειρία μου από ένα ταξίδι μας στην Ηράκλεια Λυγκιστίδος (πλησίον Μοναστηρίου Σκοπίων).
Έτσι, προ μηνών, μια παρέα (καθηγητής Μεν Μπατρίνος πατήρ και υιός, Α. Κοβάτσης, Δ. Σαραγιώτης) από την Καστοριά επήγαμε στην Ηράκλεια για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της, ο οποίος τώρα ανασκάπτεται από την Ιταλική αρχαιολογική αποστολή.
Στην επίσκεψή μας αυτή, μας συνόδευε Σκοπιανός ξεναγός-αρχαιολόγος. Και όταν σταματήσαμε μπροστά από μια μαρμάρινη στήλη, όπου αναγράφονταν η ελληνικότατη λέξη «ΝΕΜΕΣΗΣ», τον ρώτησα αν υπάρχει καμιά αρχαία επιγραφή, που να είναι γραμμένη στη σύγχρονο (Βουλγαρική) γλώσσα τους. Η απάντηση ήταν απολύτως ΚΑΜΜΙΑ – και πουθενά στον σκοπιανό χώρο. Για ποια λοιπόν γλώσσα «Μακεδονική» ομιλούν οι Σκοπιανοί; Εκεί, στα Σκόπια, ομιλούσαν και έγραφαν πάντα – από τα παλαιά χρόνια – Ελληνικά. Τι ζητούν λοιπόν;
Προκειμένου δε να εξασφαλίσω το γνήσιο της επιγραφής, από τη μια μεν μεριά, την φωτογράφισα, και, από την άλλη, αγόρασα από το εκεί τουριστικό περίπτερο μια επίσημη καρτ-ποστάλ με την ίδια επιγραφή στην αναθεματική στήλη, για να μη ισχυρισθεί κανείς ότι η φωτογραφία μου είναι πλαστή και σκηνοθετημένη. Φοβούμαι ωστόσο ότι η σε λίγο η επιγραφή αυτή δεν θα είναι εκεί και θα καταχωνιασθεί σε κάποια κρυφή αποθήκη για να μην την βλέπουν οι ξένοι. Τρέξτε λοιπόν να την δείτε και να την φωτογραφίσετε. Είναι το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο της γλώσσας που ομιλούσαν εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό δεν αλλάζει ούτε παλαστογραφείται.
Δεν θα παραθέσω τη συζήτηση που είχαμε με τον ξεναγό για την ιστορία και τη γλώσσα των Σκοπίων. Μια επίσκεψη όμως του Κου Νίμιτς και άλλων στον χώρο αυτόν (Ηράκλεια Μοναστηρίου) με τη συνοδεία την Κας Μπακογιάννη θα ήταν μια καλή απάντηση για την γλώσσα των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, που ταυτίζεται απολύτως με τη δική μας. Όταν δε ρώτησα τον ξεναγό με ποια λέξη ζητούσε ο Αριστοτέλης από τον Αλέξανδρο να του δώσει λίγο νερό, δεν τόλμησε να μου πει «βόντα». Διότι όλοι γνωρίζουν την λέξη «ύδωρ» που έχουμε από την εποχή του Ομήρου – και χρησιμοποιούσαν και οι Αριστοτέλης και Αλέξανδρος... Το μόνο που θρασύτατα μου είπε είναι ότι αυτά είναι «σπεκουλαδόρικα».
Μια επίσκεψη λοιπόν στην Ηράκλεια Μοναστηρίου και στην Πέλλα θα δώσει μια καλή απάντηση στον Κο Νίμιτς – αν τον αφήνουν οι πάτρωνές του να καταλάβει. Ότι δηλαδή Μακεδονική γλώσσα και έθνος δεν υπάρχουν. Όλα είναι Ελληνικά.
Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης, Καθηγητής του ΑΠΘ.
Αλεξ. Μιχαηλίδη 15Α, Θεσσαλονίκη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.