Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Περίεργη επιστολή «Τούρκου αξιωματικού» στη «Χουριέτ» για τη νύχτα των Ιμίων

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Μια εκδοχή για τη νύχτα της 30ής-31ης Ιανουαρίου 1996 και την κορύφωση της έντασης στις βραχονησίδες Ιμια πρόβαλε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δημοσιεύοντας επιστολή Τούρκου αξιωματικού που υπηρετούσε σε τουρκική φρεγάτα στην περιοχή εκείνη τη μέρα.

Ο αξιωματικός υποστηρίζει ότι η πτώση του ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου κατά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια το 1996 έγινε αφού το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στη συνέχεια η ελληνική φρεγάτα δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα προσγείωσης, η διοίκηση της οποίας απέρριψε πρόταση της παραπλήσιας τουρκικής φρεγάτας για προσγείωση του ελικοπτέρου σε αυτήν.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «καθώς πλησίαζε η ώρα της επιχείρησης και η ένταση κορυφωνόταν έγιναν δύο απροσδόκητα πράγματα: το ελικόπτερο του ελληνικού πλοίου Υδρα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το σήμα αυτό το ακούσαμε κι εμείς. Το Υδρα όμως δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα. Στην έκκληση της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ προς το ελληνικό ελικόπτερο και το πλοίο "η πλατφόρμα προσγείωσής μας είναι ανοιχτή, μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο", λάβαμε από τον διοικητή του Υδρα την απάντηση "negative, negative", με την πιο ψυχρή φωνή που έχω ακούσει ποτέ».

Σύμφωνα με την επιστολή, «το δεύτερο απροσδόκητο πράγμα ήταν η πρόταση του ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ "να αποβιβαστούμε στη μικρή βραχονησίδα που είναι άδεια κι έτσι να αποτρέψουμε τη σύγκρουση", η μεταβίβαση της πρότασης αυτής στην Αγκυρα και η θετική απάντηση που πήραμε έπειτα από 25-30 λεπτά για την πρόταση αυτή».

Στην επιστολή ο Τούρκος αξιωματικός υπογραμμίζει ότι η πρόταση περί μικρής βραχονησίδας ήταν του διοικητή της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ, ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ και όχι του τότε βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, όπως έχει γραφτεί στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η «Χουριέτ» πάντως δεν διευκρινίζει πότε έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην εφημερίδα η εν λόγω επιστολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Στο βορειοανατολικό Αιγαίο το «Τσεσμέ»


Σε διεθνή ύδατα, μεταξύ της Θράκης και της Σαμοθράκης πλέει το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ, συνοδευόμενο από περιπολικό του τουρκικού ναυτικού. Την ίδια ώρα, το επίσης τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.

Το Τσεσμέ βρίσκεται 8 μίλια από τις ακτές της Θράκης.Στις 5:15 το πρωί, το πλοίο βρέθηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Αυτήν την ώρα, πλέει σε διεθνή ύδατα, συνοδευόμενο από τουρκικό περιπολικό σκάφος.

Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος Πίρις Ρέις εξακολουθεί να βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ουσιαστικά στάση αναμονής.Περιπολικά του ελληνικού λιμενικού παρακολουθούν τα δύο πλοία.Από ελληνικής πλευράς, δεν κρίνεται σκόπιμο να στρατικοποιηθεί το ζήτημα, το οποίο παραμένει σε επίπεδο αστυνόμευσης.

Πάρα ταύτα, ο θάλαμος επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων.Υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις μονάδες του πολεμικού ναυτικού, που είναι σε κοντινές περιοχές, ώστε εάν χρειαστεί να κινητοποιηθούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "NIKH"1974


ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Μιχάλη Σολανάκη


Norprofile
Το καλοκαίρι του 1974 η Κύπρος βρισκόταν στις φλόγες.
Τις πρωϊνές ώρες της 20ης Ιουλίου, μιά μεγάλη Τουρκική αποβατική δύναμη εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού, με αφορμή το πραξικόπημα απο μερίδα Ελλήνων αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ κατά του προέδρου της Κύπρου Μακαρίου.
Το πραξικόπημα είχε εκδηλωθεί μιά εβδομάδα πριν, και η κύρια δικαιολογία που επικαλέστηκε η Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο, ήταν ο κίνδυνος που διέτρεχε η Τουρκοκυπριακή μειονότητα του νησιού, απο την αλλαγή καθεστώτος, παρ' ότι οι αψιμαχίες του πραξικοπήματος περιορίστηκαν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα χωρίς σε καμμιά περίπτωση να απειληθούν οι Τουρκοκύπριοι.
Οι πραγματικοί λόγοι της εισβολής βέβαια, ήσαν οι βλεψεις που ανέκαθεν είχε η Τουρκία για την Κύπρο, και η προστασία των Τουρκοκυπρίων ήταν το πρόσχημα που προέβαλλε για να νομιμοποιήσει τις εκάστοτε επεμβάσεις της. Και αρκετές φορές στο παρελθόν είχε απειλήσει με απόβαση στο νησί.
Είναι γνωστό άλλωστε, οτι η προετοιμασία της Τουρκίας για την εισβολή είχε αρχίσει πολύ πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Σ
κοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να αναπτύξει τις πολιτικές ή τις στρατηγικές παραμέτρους της Τουρκικής εισβολής και της κατοχής του μισού νησιού
απο τους Τούρκους, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Είναι κυρίως ένας φόρος τιμής στους νεκρούς της αποστολής "Νίκη", και σε όλους όσους έλαβαν μέρος σε αυτή την επιχείρηση του Ιουλίου του 1974.

Η Τουρκική εισβολή βρήκε την άμυνα της Κύπρου σε κακή κατάσταση και το ηθικό των αμυνομένων σε πολύ χαμηλό επίπεδο μετά το πραξικόπημα και τα θλιβερά γεγονότα που το ακολούθησαν.
Η "ηγεσία" που προέκυψε απο την ανταρσία εναντίον της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του νησιού, δεν ήταν σε θέση να συσπειρώσει τον πληθυσμό με σκοπό να αντιμετωπισθεί ο εισβολέας αποτελεσματικά, και φυσικά η διεθνής υποστήριξή της ήταν ανύπαρκτη.
Η αμυντική προετοιμασία του νησιού που είχε εξασθενίσει, μετά απο πολλές αρνητικές εξελίξεις και κακούς χειρισμούς του παρελθόντος, έλαβε την χαριστική βολή με τις εκκαθαρίσεις στην Εθνική Φρουρά που ακολούθησαν το πραξικόπημα.
Την πρώτη ημέρα της εισβολής, η Τουρκική αποβατική δύναμη δεν είχε καταφέρει παρα ένα μικρό προγεφύρωμα στην ακτή της Κυρηνείας και ενώ αυτό θα μπορούσε (παρά τα όσα έχουν γραφεί ) να είχε καταστραφεί, καμμία κίνηση προσβολής της αποβατικής δύναμης ή του προγεφυρώματος δεν έγινε απο την πλευρά που θα μπορούσε να επέμβη αποτελεσματικά: Την Ελλάδα. Η δικτατορική κυβέρνηση των Αθηνών ευρίσκετο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα απο όπου ξεκίνησε το πραξικόπημα, και απο όπου θα μπορούσε να επηρεασθεί η αμυνα της Κύπρου μετά την εκδήλωση της Τουρκικής εισβολής, παρουσίαζε σημεία διάλυσης, οι δε στρατιωτικές προετοιμασίες και η γενική επιστράτευση που ακολούθησε εξελίχθηκαν σε πραγματικό φιάσκο.
Πολύτιμος χρόνος χάθηκε με αμφιταλαντεύσεις, αποφυγή λήψεως αποφάσεων και αλλοπρόσαλλες διαταγές και ανακοινώσεις , την στιγμή που η ελλειπής και αποδιοργανωμένη άμυνα των Κυπρίων είχε περιορίσει την Τουρκική ανάπτυξη σε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Μέσα στο κλίμα αποδιοργάνωσης και ηττοπάθειας και αφού η εφαρμογή των προβλεπομένων σχεδίων ενίσχυσης της Κύπρου (κυρίως αεροπορική προσβολή των δυνάμεων απόβασης), είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο ακυρωθεί, αποφασίστηκε η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στην Κύπρο στην μορφή μιάς Μοίρας Καταδρομών (όχι αλεξιπτωτιστών).
Η δύναμη αυτή θα μεταφέρετο στο νησί αεροπορικώς, με το σύνολο σχεδόν των μεταφορικών αεροσκαφών που διέθετε τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Δέν θα εξετάσουμε εδώ το σκεπτικό, την λογική και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτού.
Κάτω απο το φώς των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά 28 χρόνια μετά τα γεγονότα, η αποστολή αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ανεπιφύλακτα
ως ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.

Το ότι δεν κατέληξε στην ολική καταστροφή των αεροσκαφών και της δύναμης που απεστάλη, οφείλεται κατα πρώτο λόγο στην αυτοθυσία, την γενναιότητα,
και τις ικανότητες του συνόλου των αεροπόρων και καταδρομέων που έλαβαν μέρος σε αυτή.
Κατα δεύτερο λόγο οφείλεται στην τύχη.

Ποτέ δεν καταλογίστηκαν ευθύνες σε αυτούς που αποφάσισαν την αποστολή αυτή, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 33 αεροπόρων και καταδρομέων και την καταστροφή τεσσάρων αεροσκαφών.
Καθόλου περίεργο βέβαια, αφού ούτε για την λεγόμενη "Τραγωδία της Κύπρου" στην οποία εντάσσεται η ιστορία αυτή, έχουν ουσιαστικά καταλογισθεί ευθύνες.

Η πτήση των μεταγωγικών προεβλέπετο να γίνει με άκρα μυστικότητα, απο την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, και φορτίο τους θα ήταν η Α΄ Μοίρα Καταδρομών με τον οπλισμό της.Η όλη επιχείρηση θα έφερε την κωδική ονομασία "Νίκη".

20 αεροσκάφη Nord 2501 Noratlas και 10 C-47 Dakota της 354 Μοίρας Μεταφορών "Πήγασσος" διατέθηκαν για την μεταφορά της Μοίρας.
Τα αεροσκάφη θα απογειώνονταν κατα την διάρκεια της νύχτας, θα πετούσαν χωρίς συνοδεία μαχητικών, σε χαμηλό ύψος, σε σιγή ασυρμάτου, με τα φώτα πορείας σβηστά και χωρίς οπτική επαφή μεταξύ τους.Τελικός προορισμός το αεροδρόμιο της Λευκωσίας , προσγείωση σε αυτό, αποβίβαση των καταδρομέων και άμεση επιστροφή των αεροσκαφών στην Ελλάδα.


Ενα Νοράτλας στην πίστα της Ελευσίνας πριν το 1974.


Αεροσκάφος Νοράτλας απογειώνεται απο την Ελευσίνα

NORACABIN
Το εσωτερικό ενός Noratlas βλέποντας προς τα πίσω.

Το "σχέδιο" προέβλεπε να αρχίσουν οι απογειώσεις στις 22.30 της 21.7 με χρονικό διαχωρισμό αεροσκαφών 5΄ έτσι ώστε να έχουν όλα απογειωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η πτήση προς την Κύπρο, η αποβίβαση των καταδρομέων και του υλικού και η επιστροφή έπρεπε να γίνουν υπο πλήρες σκότος, για την αποφυγή εντοπισμού
απο την Τουρκική αεροπορία.

Υπήρξε ρητή διαταγή, σε καμμία περίπτωση να μήν προσγειωθεί αεροσκάφος στην Κύπρο με το φώς της ημέρας.
Το σχέδιο απογειώσεων εφαρμόστηκε οσον αφορά τα πέντε πρώτα αεροσκάφη αλλά απο εκεί και πέρα υπήρξαν καθυστερήσεις, (σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές σκόπιμες) με αποτέλεσμα να δοθεί διαταγή να ακυρωθούν οι απογειώσεις, αφήνοντας πέντε Νοράτλας και όλα τα Ντακότα με το υλικό πίσω!
Τελευταίο απογειώθηκε το Νοράτλας με τον κωδικό "Νίκη 15", (15ο στην σειρά απογειώσεων) έξω απο τα χρονικά όρια, και παρά την εντολή να ακυρώσει.
Τα αεροσκάφη που τελικά απογειώθηκαν ακολούθησαν μιά πορεία πάνω απο την πόλη των Χανίων, ανέβηκαν σε ύψος 7000 ποδών, πέρασαν απο τα Λευκα Όρη, κατέβηκαν στα 500 περίπου πόδια και απο εκεί ακολούθησαν μια πορεία νοτιο-ανατολική μέχρι ένα σημείο 34° Β.και 27° Α, και απο εκεί γύρισαν ανατολικά με κατεύθυνση την Κύπρο.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται κάτω απο την συνεχή επιτήρηση της Τουρκικής Αεροπορίας και ο εντοπισμός των Νοράτλας θα σήμαινε και την σίγουρη καταστροφή τους.Τα πληρώματα των Νοράτλας γνώριζαν οτι στο ταξίδι αυτό θα ήσαν μόνοι, δεν θα υπήρχαν Ελληνικά μαχητικά για προστασία τους.Η μόνη τους προστασία θα ήταν το σκοτάδι και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Σε όλη την διάρκεια της πτήσης δεν υπήρχαν ραδιοβοηθήματα, αφού αυτά ήσαν εκτός ενεργείας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, ούτε σημεία αναφοράς για προσανατολισμό, και εδώ επιστρατεύθηκαν οι ικανότητες των ραδιοναυτίλων.
Πολλά απο τα αεροσκάφη πετούσαν σχεδόν σύρριζα με την επιφάνεια της θάλασσας (μιά πολύ επικίνδυνη κατάσταση, όπου το παραμικρό λάθος των χειριστών σήμαινε συντριβή του αεροσκάφους και ακαριαίο θάνατο για το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες).

Τα Νοράτλας δεν πετούσαν σε σχηματισμό, ούτε είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους.Πετούσαν ανεξάρτητα, με μιά γενική ιδέα του που περίπου πετούσε το προηγούμενο ή το επερχόμενο αεροσκάφος.
Η πτήση πρός την Κύπρο έπρεπε να διαρκέσει δύο περίπου ώρες για τα αργοκίνητα και βαρυφορτωμένα μεταγωγικά.
Αρκετά απο αυτά παρουσίασαν βλάβες, όμως τα πληρώματά τους κατάφεραν να τα πάνε στον προορισμό τους.

norcockpit
Το πλήρωμα του Noratlas 52-144 "Νίκη 8" στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, μετά την επιστροφή απο την Κύπρο.Απο αριστερά, Κυβερνήτης Τζανάκος Νικόλαος , Μηχανικός Τσουρής Βασίλειος , Συνκυβερνήτης Λαυράνος Δημήτριος και Ραδιοναυτίλος Μουτσάτσος Σαράντος.

Πλησιάζοντας την Κύπρο απο τα δυτικά, και έχοντας απο ώρα σπάσει την σιγή ασυρμάτου, παρατήρησαν οτι η θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού παρουσίαζε ασυνήθιστη κίνηση πολεμικών πλοίων του Αμερικανικού 6ου Στόλου.
Ένα απο τα Νοράτλας πέρασε αρκετά κοντά απο ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο, χωρίς κανένα συμβάν.
Άλλα αεροσκάφη πέταξαν κατα λάθος πάνω απο την Βρεταννική βάση του Ακρωτηρίου στην οποία σήμανε συναγερμός. Αμέσως η Διοίκηση των Βρεταννικών Δυνάμεων της Κύπρου προειδοποίησε τις Ελληνικές αρχές ότι στο εξής θα αναχαίτιζε οποιαδήποτε αεροσκάφη θα πλησίαζαν την περιοχή της Κύπρου!
Φτάνοντας πάνω απο το νησί, παρατήρησαν μεγάλες πυρκαϊές στο Όρος Τρόοδος , οι οποίες είχαν ανάψει απο τους βομβαρδισμούς των Τούρκων.
Αυτές οι πυρκαϊές ήσαν η πηγή των αναλαμπών στον ορίζοντα που είχαν βοηθήσει στον προσανατολισμό πολλών Νοράτλας κατα την προσέγγισή τους στην Κύπρο.
Μερικά αεροσκάφη δέχτηκαν αραιά πυρά απο τις διάσπαρτες Τουρκοκυπριακές θέσεις, αλλά χωρίς τα πληρώματά τους να ανησυχήσουν ιδιέταιρα.

Ένα-ένα τα μεταγωγικά άρχισαν την κάθοδό τους προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όταν διεπίστωσαν ότι εδέχοντο σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά, άν και απ’ ότι γνώριζαν, το αεροδρόμιο ευρίσκετο μέχρι εκείνη την στιγμή σε Ελληνικά χέρια.Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 02.00 της 22 Ιουλίου.
Πρίν την αναχώρηση της αποστολής, τα πληρώματα των Νοράτλας ενημερώθηκαν οτι οι Κυπριακές δυνάμεις οι οποίες είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου, είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των Ελληνικών αεροσκαφών και είχαν διαταχθεί να μήν ανοίξουν πύρ κατα την προσέγγισή τους.
Υπάρχουν πολλές αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές για το άν δόθηκε τέτοια διαταγή, τί περιείχε, σε ποιούς δόθηκε και απο ποιούς, και πότε.
Γεγονός είναι ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν, δέχθηκαν καταιγιστικα πυρά απο πολλές κατευθύνσεις, μέσα και έξω απο το αεροδρόμιο.Τα πυρά προήρχοντο απο Ελληνοκυπριακές θέσεις αντιαεροπορικών, καθώς και απο διάφορους πολίτες που είχαν πάρει θέσεις γύρω απο το αεροδρόμιο και έβαλλαν κατα των Νοράτλας με ότι όπλο είχαν διαθέσιμο.
Αργότερα, απο διάφορες μαρτυρίες προέκυψε οτι , περιμένοντας Τουρκική επίθεση, και μή γνωρίζοντας ότι θα έρχονταν ενισχύσεις
απο την Ελλάδα , θεώρησαν ότι τα αεροσκάφη που πλησίαζαν ήσαν σίγουρα Τουρκικά.
Τα αεροσκάφη "Νίκη 1" , " Νίκη 2" και " Νίκη 3" κατάφεραν να προσγειωθούν αποβιβάζοντας τους καταδρομείς και τα εφόδια που μετέφεραν.
Το αεροσκάφος "Νίκη 4 " δέχθηκε πολλά βλήματα αντιαεροπορικών, πήρε φωτιά και συνετρίβη δυό μίλια πριν τον διάδρομο του αεροδρομίου.Όλοι οι επιβαίνοντες, πλήρωμα και καταδρομείς εκτός ενός,σκοτώθηκαν.
Το αεροσκάφος "Νίκη 7 " εβλήθη σε πολλά σημεία, ο ένας κινητήρας του εξερράγη, ο δεύτερος πήρε φωτιά, αλλά το ηρωϊκό του πλήρωμα κατάφερε να το προσγειώσει.Δύο απο τους καταδρομείς που μετέφερε σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, απο τα πυρά που σχεδόν διέλυσαν την άτρακτο.
Τα ακολουθούντα Νοράτλας βρέθηκαν σε έναν καταιγισμό πυρών κάθε είδους όπλων, αλλά τα πληρώματά τους με υπεράνθρωπες προσπάθειες και ηρωϊσμό τα προσγείωσαν εκπληρώνοντας στο ακέραιο το καθήκον τους.
Κάποιοι απο τους χειριστές των αεροσκαφών , ελπίζοντας οτι το αεροδρόμιο ήταν ακόμη σε Ελληνικά χέρια, σε μιά απελπισμένη προσπάθεια να δηλώσουν την εθνικότητά τους άναβαν όλα τα φώτα των Νοράτλας, κατα την τελική φάση της προσγείωσης.Αυτό, λίγο επηρέασε αυτούς που πυροβολούσαν απο το έδαφος,
αλλά τουλάχιστον τα τελευταία αεροσκάφη δέν είχαν απώλειες, άν και όλα έφεραν σημάδια απο τα πυρά που δέχτηκαν.
Όταν καθυστερημένα διαπιστώθηκε ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν ήσαν Ελληνικά, τα πυρά απο το έδαφος άρχισαν να αραιώνουν και τέλος σταμάτησαν.
Ήταν όμως πλέον αργά για δύο απο τα Νοράτλας και 33 αεροπόρους και καταδρομείς.


Nora144
Το πλήρωμα του "Νίκη 8" μπροστά στο αεροσκάφος τους.

Τελευταίο, και λίγο πρίν το πρώτο φώς προσγειώθηκε το "Νίκη 15 " που μετέφερε τα πυρομαχικά της Α΄Μοίρας Καταδρομών.
Όλα τα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στην Λευκωσία απογειώθηκαν για το ταξίδι της επιστροφής, εκτός απο το άτυχο Νίκη 4" και τρία ακόμη Νοράτλας.
Το
" Νίκη 3" που παρουσίασε βλάβη στον ένα κινητήρα, το "Νίκη 7 " που είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και το "Νίκη 12 " το οποίο έμεινε απο καύσιμα .
Και τα τρία Νοράτλας πυρπολήθηκαν απο τις Κυπριακές δυνάμεις με διαταγή του Ελληνικού Αρχηγείου Αεροπορίας, προφανώς για να μήν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την συμβολική αυτή Ελληνική επέμβαση στην Μάχη της Κύπρου.

Η δικαιολογία για αυτή την ενέργεια ήταν ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!!
Τα υπόλοιπα αεροσκάφη, κάνοντας οικονομία καυσίμων και πετώντας πάντα χαμηλά για την αποφυγή εντοπισμού απο την Τουρκική Αεροπορία, άρχισαν να προσγειώνονται στην Σούδα, εκτός απο 4 που προσγειώθηκαν στην Ρόδο λόγω έλλειψης καυσίμων και ζημιών που προκλήθηκαν απο τα πυρά που δέχτηκαν στην Λευκωσία.
Δύο απο τα Νοράτλας που απογειώθηκαν απο την Σούδα, δεν προσγειώθηκαν ποτέ στην Κύπρο:
Το
" Νίκη 13", δήλωσε οτι έχασε τον προσανατολισμό του και προσγειώθηκε στην Ρόδο.
Το
" Νίκη 14", φτάνοντας πάνω απο την Κύπρο όταν είχε πιά ξημερώσει, ακολούθησε τις διαταγές και επέστρεψε στην Σούδα.

Nora144 2
Μετά την επιστροφή απο την Κύπρο,ο κυβερνήτης του "Νίκη 8" Ν.Τζανάκος, δείχνει την διάτρητη απο σφαίρες δεξιά πτέρυγα του Noratlas 52-144.

Με το φώς της ημέρας άρχισε ο σφοδρός βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Λευκωσίας απο την Τουρκική Αεροπορία.
Οι καταδρομείς της Α’ Μοίρας που μετέφεραν τα Νοράτλας,παρά τις απώλειές τους και τον εφιάλτη που μόλις πέρασαν, πήραν θέσεις στην άμυνα του αεροδρομίου και τις επόμενες μέρες πολέμησαν ηρωϊκά εναντίον των Τούρκων εισβολέων.

Δυστυχώς, η πραγματικά ηρωϊκή αυτή επιχείρηση της Ελληνικής Αεροπορίας ήταν και η μοναδική απο πλευράς Ελλάδος βοήθεια, στις κρίσιμες ώρες που περνούσε η Κύπρος.Ο
ηρωϊσμός αυτών που έλαβαν μέρος και η θυσία όσων φονεύθηκαν κατα την εκτέλεσή της, δεν στάθηκαν αρκετά να επηρεάσουν την ροή των γεγονότων.

Θα παραμείνει όμως μιά λαμπρή σελίδα δόξας στην Ιστορία της Αεροπορίας μας, και των Δυνάμεων Καταδρομών, έστω και μή πλήρως αναγνωρισμένη.



ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗ 21-22.7.1974


Α/Φ
ΑΡΙΘ
ΩΡΑ ΑΠΟΓ.
ΠΛΗΡΩΜΑ
ΒΑΘΜΟΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
52-135

ΝΙΚΗ1
22.30
Χοχλακάκης Μιχαήλ
Δέμης Αναστάσιος
Σγούρος Χρήστος
Ζελενίτσας Παναγιώτης
Επισμηναγός
Υποσμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

52-140
ΝΙΚΗ 2
22.35
Σφήκας Ιωάννης
Πανούσης Παναγιώτης
Καραίσκος Ιωάννης
Τυλιγάδης Κωνσταντίνος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

53-207
ΝΙΚΗ 3
22.40
Στέφας Σωτήριος
Νεονάκης Γεώργιος
Δρίτσας Ιωάννης
Παπαναστασίου Αθανάσιος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Επισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Βλάβη αριστερού
κινητήρα, πυρπολήθηκε
στην Λευκωσία.

52-133
ΝΙΚΗ 4
22.45
Παναγόπουλος Βασίλειος
Συμεωνίδης Στέργιος
Άνθιμος Ηλίας
Δάβαρης Γεώργιος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Επισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Καταρρίφθηκε απο Α/Α πυρά
κατα την προσέγγιση στην
Λευκωσία.Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν εκτός ενός.

53-234
ΝΙΚΗ 5
22.51
Δρακωνάκης Εμμανουήλ
Παπούλης Σωτήριος
Γκάνος Βασίλειος
Λούκος Αναστάσιος
Επισμηναγός
Υποσμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Υπέστη ζημιές απο πυρά,
επέστρεψε μέσω Ρόδου.

52-139 ΝΙΚΗ 6 22.58 Δημητρός Γεώργιος
Μέττας Βασίλειος
Ράζος Ιωάννης
Καγιαμπάκης Γεώργιος
Σμηναγός
Επισμηναγός
Επισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Χτυπήθηκε απο πυρά, 2 νεκροί
και 11 τραυματίες απο τους καταδρομείς, πυρπολήθηκε
στην Λευκωσία.
53-220 ΝΙΚΗ 7 23.00 Παπακωνσταντίνου Ιωάννης
Καρδάρας Δημήτριος
Κάβουρας Σωκράτης
Σαλαπάτας Γεώργιος
Επισμηναγός
Σμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

52-144
ΝΙΚΗ 8
23.15
Τζανάκος Νικόλαος
Λαυράνος Δημήτριος
Μουτσάτσος Σαράντος
Τσουρής Βασίλειος
Επισμηναγός
Ανθυποσμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Υπέστη ζημιές απο πυρά,
επέστρεψε μέσω Ρόδου.

52-142
ΝΙΚΗ 9
23.35
Στραβοπόδης Ανδρέας
Παπαϊωάννου Αθανάσιος
Ρουμελιώτης Κωνσταντίνος
Καρδάκος Αναστάσιος
Επισμηναγός
Ανθυποσμηναγός
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

53-222
ΝΙΚΗ10
23.40
Παπαθανασίου Σωτήριος
Ιλαρίδης Αθανάσιος
Κουλούλας Γεώργιος
Πεδιαδιτάκης Ευάγγελος
Επισμηναγός
Αντισμήναρχος
Επισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

Αξ.Επιχειρήσεων 354 ΜΤΜ

52-189
ΝΙΚΗ11
23.51
Μήτσαινας Γεώργιος
Κυριακόπουλος Χρήστος
Φούτσης Αλέξανδρος
Σίμος Κωνσταντίνος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

52-143
ΝΙΚΗ12
23.55 Αδαμόπουλος Νικόλαος
Χατζηπαναγιώτης Δημ.
Βασιλάκος Πολυχρόνης
Κομιανός Ιωάννης
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Εμεινε απο καύσιμα και
πυρπολήθηκε στο αεροδρόμιο
της Λευκωσίας.

52-151
ΝΙΚΗ13
23.58
Νικολάου Βασίλειος
Χατζηδάκης Γεώργιος
Κλεφτογιάννης Αντώνιος
Γκορέζης Βασίλειος
Αντισμήναρχος
Σμήναρχος
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Διοικητής 354 ΜΤΜ
Ακύρωσε την αποστολή, προσγειώθηκε στην Ρόδο.

52-132
ΝΙΚΗ14
00.16
00.22;
ΛυμπερόπουλοςΠαναγιώτης
Κωστόπουλος Βασίλειος
Μπαραλιάκος Αντώνιος
Μανής Δημήτριος
Επισμηναγός
Αντισμήναρχος

Ανθυπασπιστής

Επισμηναγός
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός

52-187
ΝΙΚΗ15
00.17
00.25;
Πετρουλάκης Ευάγγελος
Παπασταματίου Νικόλαος
Γραμματικός Ιωάννης
Καραταϊρης Σωτήριος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Το τελευταίο αεροσκάφος που
έφυγε απο την Σούδα και έξω
απο τα χρονικά όρια των
απογειώσεων.


ΝORATLAS 52-133 "NIKH 4"
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Παναγόπουλος Βασίλειος
Συμεωνίδης Γεώργιος
Άνθιμος Ηλίας
Δάβαρης Γεώργιος

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ
Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Τσαμκιράνης Δημήτριος
Καβραχωριανός Νικόλαος
Τσιλιβάκης Στέφανος
Τσάκωνας Ευάγγελος
Χριστόπουλος Αθανάσιος
Αναστασόπουλος Ανδρέας
Γιαννακάκης Κοσμάς
Γιαννάκος Στέφανος
Γιαννόπουλος Παναγιώτης
Δαλαμάγκας Ηλίας
Ζησιμόπουλος Ανδρέας
Ηλίας Κωνσταντίνος
Κασιμάκης Σωτήριος
Κατερός Κωνσταντίνος
Κουρούνης Σωτήριος
Λίγδης Χρήστος
Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
Μανιάτης Σπυρίδων
Μονιάς Αιμίλιος
Μπαρώτας Κωνσταντίνος
Νάκος Γεώργιος
Πρινιανάκης Στυλιανός
Σιορώκος Δημήτριος
Σκιαδαρέσης Νικόλαος
Τζούρας Σωτήριος
Τούλης Ηλίας
Χατζόπουλος Χρήστος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ
Ζαφειρίου Αθανάσιος
(Μοναδικός επιζήσας )
ΒΑΘΜΟΣ
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Επισμηνίας
Ανθυπασπιστής

ΒΑΘΜΟΣ

ΔΕΑ Κ/Δ
Λοχίας Κ/Δ
Λοχίας Κ/Δ
Δεκανέας Κ/Δ
Δεκανέας Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ


Στρατιώτης Κ/Δ


NORATLAS 52-139 "NIKH 7"
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ
Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Νόμπελης Σπυρίδων
Οικονομάκης Κωνσταντίνος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ
Τσόγκας Παύλος
Αντωνόπουλος Γεώργιος
Φύσσαρης Ιωάννης
Θεοδωρόπουλος Σ.
Γκόγκος Κ.
Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος
Λατζουράκης Γεώργιος
Ξεφτύλης Κωνσταντίνος
Παπαευσταθίου Ευστάθιος

Μαυρουδής Γεώργιος

ΒΑΘΜΟΣ

Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ


ΛοχίαςΚ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Λοχίας Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ
Στρατιώτης Κ/Δ

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Βόμβα της Έλλης Στάη για τον μελλοντικό χάρτη της Ελλάδας!

"Να κατανοήσουμε πως θα αλλάξει ο χάρτης της Ελλάδας η οποία θα μικρύνει"… μας διεμήνυσε η κυρία Στάη από την ραδιοφωνική εκπομπή της

Τα μεγάλα κρύβονται σε μικρές λέξεις ή οι μεγάλες αλήθειες λέγονται ψιθυριστά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της γνωστής Έλλης Στάη, η οποία από την ραδιοφωνική της εκπομπή, στο ραδιόφωνο του Flash, το μεσημέρι της Τετάρτης 14.7.2010, «έβγαλε λαυράκια».



Τουρκάλα τραγουδίστρια τραγούδησε τον τουρκικό στρατιωτικό ύμνο μέσα στην Ελλάδα χωρίς καμία αντίδραση από κανέναν !!! (αριστερά στη φωτό ο Πεταλωτής απολαμβάνει τον τουρκικό στρατιωτικό ύμνο μέσα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, δίπλα στο τούρκο πρόξενο - τρίτος από αριστερά-)
Το πρώτο, αλλά όχι ιδιαιτέρως σημαντικό «λαυράκι» της κυρίας Στάη, ήταν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο Πεταλωτή, ο οποίος «αναγκάστηκε» να ομολογήσει πως «κάποια στιγμή γίνονται ανασχηματισμοί και πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο θα γίνει ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης». Ομολογώ, πως η «είδηση» ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό τρόπο εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία προειδοποίηση προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, σε όλους εκείνους που δυσανασχετούν (με οποιοδήποτε τρόπο) από την μέχρι τώρα «πορεία» του κυβερνητικού έργου.

Το δεύτερο και μεγάλο «λαυράκι» της συγκεκριμένης εκπομπής, ήταν από την ίδια την κυρία Στάη, η οποία στις 1.55 σε μία στιγμή όπου «ανακεφαλαίωνε» τα πολιτικά μηνύματα της ημέρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε «να κατανοήσουν οι έλληνες πολίτες πως πρέπει να αλλάξει ο χάρτης του σκεπτικού τους, αλλά και πως πρέπει να κατανοήσουμε και να συμβιβαστούμε τελικά με την αλλαγή του χάρτη της χώρας…»!!!
Πραγματικά βόμβα μεγατόνων, που ίσως θα έπρεπε η κυρία Στάη να εξηγήσει άμεσα τι ακριβώς εννοούσε ή τι ακριβώς γνωρίζει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της τοποθέτησής της.
Μήπως, κάποιοι γνωρίζουν τραγικά γεγονότα που έρχονται; Μήπως κάποιοι γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα και στους πολίτες της; Μήπως κάποιοι θα πρέπει, τελικά, να καθήσουν με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και να μιλήσουν με ειλικρίνεια, προσπαθώντας να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς κινδύνους που την απειλούν;
Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυρία Στάη δεν εξηγήσει τα λεγόμενά της, δυστυχώς, τοποθετεί τον εαυτό της ανάμεσα στους επικίνδυνους και στους κινδύνους της χώρας…

Ελληνικά νησιά σε τιμή ευκαιρίας



Έβλεπα την σελίδα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ελληνικά νησιά σε τιμή ευκαιρίας. Πόσο τα πουλάμε τα νησιά μας μωρέ? Είμαστε φθηνοί λένε, ένα ελληνικό νησάκι κοστίζει λιγότερο από ένα ski σαλέ στις Άλπεις.
Ξεκινάνε από 1.500.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από μια καλή μίζα για προμήθεια του δημόσιου. 11 νησάκια μας είναι στο σφυρί στη σελίδα http://www.privateislandsonline.com/greece.htm

Ποιανού είναι? Ποιος τα πουλάει μωρέ? Άντε να πουλήσουν και εμάς για να ξεχρεώσουν το ΔΝΤ. Και αυτό που με τρελαίνει περισσότερο είναι το αν αυτή είναι μόνο η αρχή. Μας σκίζουν στην εφορία, μετά μας παίρνουν ότι έμεινε με τον τζόγο, πουλάμε και 200 -300 από τα 2.000 νησιά που έχουμε και ξεχρεώσαμε το μπουγιουρντί που μας επέβαλαν με τα ταμεία τους και τις τρόικες.

Είναι normal αυτό ρε παιδιά και εγώ είμαι ο ανώμαλος που μου έκανε τόση εντύπωση? Βοηθάτε γιατί θα χάσω και αυτό το λίγο που είχα.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

130 εκατ. ευρώ χρωστούν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Προεισπράττοντας την κρατική χρηματοδότηση έως και το 2016. ΜΟΝΟ το ΛΑ.Ο.Σ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ αλλά του ΧΡΩΣΤΑΝΕ.


Της Φωτεινης Kαλλιρη

Αποτυχημένοι διαχειριστές στα του «οίκου τους» αποδεικνύονται τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη «προεισπράξει» την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται έως και το 2016, μέσω τραπεζικών δανείων, βάζοντας ουσιαστικά ως ενέχυρο τα ποσά που «έχουν λαμβάνειν» από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα;

Χρωστούν σήμερα σε τράπεζες !! περί τα 130 εκατ. ευρώ!

Επί της ουσίας, συνομολογούν ότι... έχουν «πτωχεύσει», ενώ με την εναλλακτική επιλογή του δανεισμού –πολλών εκατομμυρίων ευρώ– ως τρόπου «επιβίωσης», αντί της μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους, αυτό που κάνουν είναι να δίνουν το κακό παράδειγμα. Οπως είναι φυσικό, υπό αυτές τις συνθήκες και υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων στο σκάνδαλο της Siemens, ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο «πολιτικό χρήμα και διαφάνεια».

Η λογική να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει φαινόμενα διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της κρατικής επιχορήγησης, ως μόνης πηγής χρηματοδότησης κομμάτων. Mε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, τίθενται απαγορεύσεις, προϋποθέσεις, πλαφόν και όρια εκλογικών δαπανών. Aπαγορεύεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, αλλά επιτρέπονται μικρές χορηγίες από ιδιώτες (μέχρι 15.000 ευρώ), όπως και η χρηματοδότηση από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν αποδεδειγμένα σε... πολιτικό κόμμα! Πόσα κόμματα, όμως, έχουν ΝΠΙΔ στην κυριότητά τους;

Σύμφωνα με τον ν. 3023/2002, σε περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών, προβλέπεται φυλάκιση έως δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Ομως οι έλεγχοι είναι υποτονικοί και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε παραβάτες. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια υποψήφιοι και κόμματα έχουν δαπανήσει περίπου 7,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις προεκλογικές δαπάνες τους και να προβληθούν (σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μ. Χαιρετάκη) για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Ο έλεγχος που γίνεται περιορίζεται στην τυπική θεώρηση των δικαιολογητικών τα οποία υποβάλλονται. Ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δηλούμενες εκλογικές δαπάνες είναι πρόδηλα σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές εκλογικές δαπάνες δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Aπό τα πέντε κόμματα στη Βουλή μόνο το KKE διαφωνεί με την πρόταση για αποκλειστική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κύρια πηγή εσόδων των ταμείων του είναι οι προσφορές των μελών του και των φίλων του κόμματος.

Οι κανόνες που προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης πάντως δεν απαγορεύουν τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά θέτουν τις πολιτικές χορηγίες υπό στενή παρακολούθηση.

Οι ισολογισμοί

Μόνο για το 2008 τα κόμματα έλαβαν 78,4 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών λόγω ευρωεκλογών) δίχως να υπολογίζονται τα ποσά εκείνα που έφθασαν στα ταμεία τους από φίλους ή μέλη τους. Το οικονομικό έτος 2009, στα κόμματα δόθηκαν 140.231.372 ευρώ, τα οποία και μοιράστηκαν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμή τους. Το ποσό ήταν κατά πολύ αυξημένο –σε σύγκριση με τα 78,4 εκατ. του 2008– καθώς το 2009 ήταν χρονιά εκλογών.

Για το κρίσιμο και οικονομικά ασφυκτικό έτος του 2010, τα κόμματα θα λάβουν (ανάλογα με τα ποσοστά τους) 37,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραμένουν κόμματα βυθισμένα στα χρέη, έχοντας... προεισπράξει τα ποσά που δικαιούνται έως και το 2016 μέσω δανείων, κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα.

Στους ισολογισμούς τους καταγράφονται και τα έσοδα από τις εισφορές των μελών τους και από τα περίφημα κουπόνια. Την τελευταία δεκαετία, το ΠΑΣΟΚ εξαρτά το 80% των εσόδων του από την επιχορήγηση, ενώ η Ν.Δ. το 75%. Το ΚΚΕ στηρίζεται κατά το ήμισυ στην κρατική επιχορήγηση, καθώς και στις εισφορές των μελών του (το 2007, χρονιά εκλογών, δήλωσε περίπου τρία εκατ. ευρώ εισφορές, όταν αντίστοιχα η κρατική χρηματοδότηση ήταν 5,5 εκατ. ευρώ). Αντιστοίχως, η Ν.Δ. είχε πάρει ως κρατική χρηματοδότηση το ποσό των περίπου 28 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 25 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 4 εκατ. ευρώ και το ΛΑΟΣ, 2 εκατ. ευρώ. Οι εισφορές κινούνται από 2 - 2,6 εκατ. ευρώ για τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε 683.644 ευρώ και ο ΛΑΟΣ κατά δήλωσή του στον ισολογισμό, μόλις 17.096 ευρώ.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

«Κρίση»; η Συγκρουση συμφερόντων και αλλαγή πλευσης;

Τον τελευταίο καιρό με αφορμή την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα της χώρας ακούμε διάφορες ανάλυσης
Από την μια τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν είναι Ελληνικό το πρόβλημα καθώς και άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι στα πλαίσια της σύγκρουσης δολαρίου - Ευρώ.
Επίσης ακούμε πρωτοκλασάτους βουλευτές να μιλάνε για τα 30 χρόνια λάθος δρόμου της Ελληνικής πολιτικής.
Κατά την γνώμη μου όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αληθείς εκτός από τα «30 χρόνια λάθος δρόμου της Ελληνικής πολιτικής » το λάθος βρίσκεται στο «Ελληνικής» πρόκειται περί λάθους της παγκόσμιας πολιτικής.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή .Τι έγινε στην Ελλάδα -αλλά και στην Ευρώπη- πριν 30 χρόνια;
Ως γνωστόν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας ο Α. Παπανδρέου πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς αλλά και έγκριτος οικονομολόγος Αμερικανικών πανεπιστημίων
Ένα η δύο χρόνια πριν καταργείται ο «κανόνας χρυσού» στην παγκόσμια αγορά και εδώ ξεκινάει το λάθος, είναι «η νέα οικονομία», όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει να εφαρμόσει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό κράτος.
Πια όμως είναι η κεντρική ιδέα της «νέας οικονομίας»;
«Τα νομίσματα που κυκλοφορούν πού κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά δέν απαιτείται να έχουν αντίκρυσμα σε χρυσό ( δη λ. υλικά αγαθά), αλλά μπορούν να αποφέρουν τεράστια κέρδη από την γρήγορη ανακύκλωση τους στην διεθνή αγορά».
Αυτό ακριβώς αποτελεί και το υλικό υπόβαθρο της «Παγκοσμιοποίησης» η οποία καταρρέει στις μέρες μας.
Η «νέα οικονομία» όπως άλλωστε και η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια οικονομική ψευδαίσθηση, μια οικονομική «φούσκα» πού σκάει, όπως όλες οι φούσκες άλλωστε, αργά η γρήγορα.
Όσοι πιστεύουν ότι ότι η φούσκα σκάει με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα «πλανώνται πλάνη οικτρά» η αρχή έγινε τον Σεπτεμβριο-Οκτώβριο του 2008 με το «κραχ» των Αμερικάνικων τραπεζών.
Ο νεοεκλεγείς τότε Αμερικάνος Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να αντιμετωπίσει την κρίση, έκανε αυτό που ακριβώς λέει η «νέα οικονομία», έκοψε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο νομισματοκοπείο των Η.Π.Α. και τα έδωσε στις τράπεζες.
Έτσι άρχισε ο πόλεμος δολαρίου-Ευρώ με δεδομένο ότι το 1 τρις δεν είχε τότε καμία πραγματική αξία, άρχισε η πίεση προς τις Ευρωπαϊκές χώρες μέσω των κερδοσκόπων, ώστε να πιεστεί το Ευρώ και να ανεβάσει την αξία του το δολάριο
Με αυτόν τον τρόπο απλά χαρτιά παίρνουν αξία γιατί τροφοδοτούνται εκ των υστέρων με υλικά αγαθά (επενδύσεις στην παραγωγή μίας η περισσότερων κατεστραμμένων οικονομιών.
Έτσι προέκυψε η Ελλάδα του σήμερα με την χρεοκοπημένη οικονομία δίχως καμία παραγωγή, πού για να μπορέσει να επιβιώσει ξεπουλά υποδομές , πλούτο, και καταδυναστεύει τον λαό για να δώσει με τον ιδρώτα του αξία σε παλιόχαρτα τής «νέας οικονομίας» .
Όμως όλα θα ήταν «μέλι-γάλα» για την άρχουσα τάξη και την παγκοσμιοποίηση αν τελείωνε με την δυνάστευση των λαών.
Το πρόβλημα για την συνέχιση της εφαρμογής της «νέας οικονομίας-παγκοσμιοποίησης» είναι ότι με αυτήν την μέθοδο πλήττονται καίρια επίσης ισχυρά «λόμπι» της ίδιας της άρχουσας αστικής τάξης και αυτά δεν είναι άλλα από το βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο δη λ. τούς εκπροσώπους στο αστικό κράτος της «παραγωγής» και της «μεταφοράς» του υλικού πλούτου.
Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει στα πλαίσια της αστικής κοινωνίας ανάμεσα σε «βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο»εναντίον «τραπεζιτικού και χρηματιστηριακού» κεφαλαίου.
Αυτός ο οικονομικός πόλεμος πού συντελείται δέν είναι βέβαια στα λόγια , δημιουργούνται συνθήκες τεράστιας φτώχειας και ανεργίας και καταστροφής ολόκληρων κρατών και στην καλύτερη περίπτωση περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις για την αναδιανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Δέν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε την διάρκειά του αλλά ούτε και την έκβασή του, μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι το ίδιο το βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο από την φύση του προάγει την αξία του «έθνους-κράτους » εξαιτίας της υλικής του σύνδεσης με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές .
Επίσης γνωρίζουμε ότι η ύπαρξή του συνδέεται με απτά υλικά αγαθά και όχι με εικονική οικονομία.
Έτσι κατά την γνώμη μου οι πραγματικά πατριωτικές δυνάμεις πρέπει να συνταχτούν με τα συγκεκριμένα συμφέροντα ώστε να προαχθεί ο ρόλος του έθνους-κράτους στον αντίποδα της πολτοποίησης των λαών πού δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και η «νέα τάξη» προσπαθώντας για την κυριαρχία «των ελαχίστων (παγκόσμια τράπεζα) η τού ενός επί τού συνόλου».
Και βέβαια μιας και μιλήσαμε για «παγκόσμια τράπεζα» να πούμε ότι ουδείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται τον «πατριώτη» όταν στην κορφή της κοσμοθεωρίας του βρίσκεται η παγκόσμια τράπεζα ως τον ρυθμιστή τής διανομής του παραγόμενου παγκόσμιου πλούτου(Κομουνισμός-Ναζισμός-Παγκοσμιοποίηση)τρεις διαφορετικές μορφές του ίδιου περιεχομένου
Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και ο Ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ενωμένος από τον πιο φτωχό Έλληνα άνεργο μέχρι τον πιο πλούσιο Έλληνα βιομήχανο και εφοπλιστή.
Βέβαια παρόλο πού οι κομουνιστές διδάσκουν διαλεκτική απλή ανάγνωση και όχι μελέτη κάνουν για την λύση των αντιφάσεων, γιατί αν πραγματικά μελετούσαν και ενστερνίζονταν τον Αριστοτέλη θα έβλεπαν ότι μέσα στην κοινωνία εκτός από την «πάλη των τάξεων» μπορεί να επέλθει και η «συνεργασία των τάξεων», πού όμως μπορεί να υλοποίηση μόνο μια σύγχρονη πατριωτική κυβέρνηση πού θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη του συνόλου της κρατικής και εθνικής οντότητας.
Περισσότερα όμως για τα καθήκοντα και τις δράσεις πού απαιτούνται για «μία σύγχρονη Πατριωτική διακυβέρνηση» θα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου!!!


  • Την ώρα που η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης όλου ή τμήματος του χρέους της και ενώ η πιθανότητα αυτό να συμβεί ή όχι απασχολεί καθημερινά εδώ και μήνες τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ, παρέχοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους διεθνείς κερδοσκόπους για παιχνίδια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη της χώρας, μοιάζει να έχει ξεφύγει της προσοχής των ΜΜΕ αλλά όχι και των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η επίσημη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικούς χρέους έχει, ήδη, ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας, στις 15 Ιουνίου

Ένα κράτος μπορεί να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους του όταν αδυνατεί να ανταποκριθεί εις ολόκληρο και στην ώρα του στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι σε έναν ή περισσότερους από τους πιστωτές του. Σε αυτήν την περίπτωση το κράτος προχωρά σε παύση πληρωμών προς το συγκεκριμένο πιστωτή και αμέσως σε συζητήσεις μαζί του με την ελπίδα για την κατάληξη σε μία νέα συμφωνία, η οποία θα του επιτρέψει να αρχίσει ξανά την αποπληρωμή του χρέους του.
Η νέα αυτή συμφωνία περιέχει ευνοϊκότερους, απ’ ότι η αρχική, όρους για το κράτος και δυσμενέστερους για το δανειστή, τουλάχιστον ως προς το σύνολο του πληρωτέου κεφαλαίου και το χρόνο εξόφλησης του. Κατά κανόνα, μειώνεται κατά ένα ποσοστό το ύψος του οφειλομένου κεφαλαίου και παρέχεται παράταση στο χρόνο αποπληρωμής του, ενώ μπορεί να γίνει συμφωνία και για αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωση του ύψους τους ή ακόμη και για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει το κράτος στον πιστωτή, με παράλληλη, συχνά, εξασφάλιση του και με άλλους τρόπους πληρωμής ή και με εμπράγματη ασφάλεια στην περιουσία του κράτους.
Ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές του ελληνικού δημοσίου είναι οι προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων, στους οποίους και χρωστά 7 δις ευρώ, με συσσωρευμένα χρέη που ξεκινούν από το 2005 και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Το ελληνικό δημόσιο δήλωσε, επίσημα, την αδυναμία αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους του εις ολόκληρο και στην στην ώρα του και ξεκίνησε συζητήσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωσή του, το πρώτο στάδιο των οποίων και κατέληξε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου.
Η συμφωνία ορίζει πως τα χρέη των ετών 2005 και 2006 θα πληρωθούν τοις μετρητοίς ενώ για τα χρέη του 2007 θα δοθούν άτοκα ομόλογα 1 έτους, ύψους 1,1 δις ευρώ, για το 2008 άτοκα 2ετή ομόλογα ύψους 2,2 δις ευρώ και για το 2009 θα δοθούν άτοκα ομόλογα 3ετούς διάρκειας, ύψους 2,05 δις ευρώ.
Τα ομόλογα αυτά θα δοθούν με μεσοσταθμική «έκπτωση» της τάξης του 15% και οι προμηθευτές θα μπορούν να τα προεξοφλήσουν άμεσα από τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα τα ενεχυριάζουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αντλούν ρευστότητα.
Έτσι, η νέα συμφωνία επιτυγχάνει τόσο α) τη οριστική απάλειψη κάθε νόμιμου τόκου στο χρέος του ελληνικού δημοσίου προς τους συγκεκριμένους πιστωτές του όσο και β) τη μεταφορά της πληρωμής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία αλλά και το κυριότερο γ) τη μείωση του χρέους, καθώς οι δανειστές θα λάβουν, περίπου, 6 δις ευρώ έναντι 7 δις που είναι πραγματική οφειλή. Το αποτέλεσμα είναι να πληρείται η ‘αντικειμενική υπόσταση’ της πράξης της αναδιάρθρωσης χρέους, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο αυτή η εξέλιξη παρουσιάστηκε προς τα ΜΜΕ.
Η πρώτη, αυτή, πράξη αναδιάρθρωσης, αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους από το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (CDS), έχουν καταγράψει το ισχυρότερο ράλι στην ιστορία τους μέσα στον Ιούνιο, ξεπερνώντας, για πρώτη, φορά τις 1000 μονάδες βάσης, καθώς οι συμμετέχοντες στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά έλαβαν το πρώτο, σαφές, μήνυμα ότι μετά το πακέτο στήριξης και τη λήψη των πρώτων μέτρων μείωσης του ελλείμματος, ο κύβος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ερρίφθη.

Βουλγαρία: Έρευνα τουρκικής εταιρίας για πολιτική αφομοίωσης των Τούρκων




«Θέλετε να αποκατασταθούν με τις παλιές τουρκικές ονομασίες οι πόλεις της Βουλγαρίας;»

«Θέλετε να αλλάξετε τα χριστιανικά ονόματα των Τούρκων, στα μητρώα των βουλγαρικών ληξιαρχείων;»

«Θέλετε την ίδρυση στη Βουλγαρία ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων στην τουρκική γλώσσα;»

Αυτές είναι μερικές από τις 50 ερωτήσεις μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία συμμετείχαν μέχρι σήμερα, 8.000 Τούρκοι της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Μετανάστευσης «Bultyurk» που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Η έρευνα θα ολοκληρωθεί με άλλα χίλια άτομα στις βουλγαρικές πόλεις Ρούσε, Βάρνα, Σούμεν, Ράτζκγράντ, Ταρκόβιστε, Κάρντζαλι, Χάσκοβο και Σμόλιαν» δήλωσε στον δημοσιογράφο της βουλγαρικής εφημερίδας ’24 Ώρες’ ο Ράφε Μουράτ συντονιστής της οργάνωσης «Bultyurk», της Κωνστανινούπολης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα απαντήσουν στην ερώτηση αν η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει την πολιτική αφομοίωσης της τουρκικής μειονότητας ή τους αντιμετωπίζουν ως εθνικά Τούρκους.

Ένας άλλος γύρος ερωτήσεων περιλαμβάνει την ερώτηση αν οι Τούρκοι της Βουλγαρίας έχουν πρόσβαση στα πολιτικά κόμματα της χώρας εκτός από αυτό του τουρκικού κόμματος, αν επιθυμούν να μαθαίνουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση την τουρκική γλώσσα και αν επιθυμούν να διορίζεται ο μουφτής της Βουλγαρίας με έγκριση του μουσουλμανικού ιερατείου της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης οι Τούρκοι της Βουλγαρίας ερωτούνται ποιοι ήταν οι Βούλγαροι πολιτικοί άνδρες που συνέβαλαν περισσότερο στην εθνοτική ειρήνη στη χώρα τους και προτείνονται να επιλέξουν μεταξύ των: Αλεξάνταρ Σταμπουλίνσκι, Τοντόρ Ζίφκοφ και Γκεόρκι Ντιμιτρόφ.

Η Οργάνωση «Bultyurk» είναι σχετικά νέα οργάνωση, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, η οποία οργάνωση, ιδρύθηκε το 2003 από τον Hayat Durmaz καθηγητή του ορθοπεδικού νοσοκομείου «Chapa».